top of page

Coreträning

Core Fitness
Pilates

 

Pilates är en träningsform som skapades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates. Han kallade själv träningsformen The Art of Contrology vilket syftar på vikten av precision och koncentration som ett sätt att kontrollera musklerna.

 

Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrketräning, stretch och yoga. Pilates-rörelserna ska utföras långsamt och mjukt. Vid varje övning tränas flera muskelgrupper samtidigt.

Några fördelar med pilates: 

  • Stärker kroppens svagaste del - rygg, länd, mage och buk

  • Stimulerar blodcirkulationen i hela kroppen

  • Ger en rakare kroppshållning

  • Är mycket skonsam och därför kan alla, oavsett kön eller ålder, träna pilates

Kroppens inre kärna/core

 

All rörelse utgår från kroppens kärna och fortsätter sedan till armar och ben. Därför är coreträning oerhört väsentligt. Denna träning kan förbättra alla aspekter vad gäller fysisk prestation och minska risken för skador. Vi har en muskel som heter M. transversus abdominis. Den ligger runt hela buken likt ett bälte och vid anspänning av denna muskel ökar buktrycket och därmed minskar exempelvis belastningen på vår kotpelare och våra diskar som finns mellan varje kota och fungerar som stötdämpare. Övriga muskler som man räknar till coremuskulaturen är M. obliquus internus abdominis (inre sneda magmuskulaturen), M. multifidus (den nedre delen av ryggraden), diafragman och bäckenbottenmuskulaturen.

 

Det bör tilläggas att höft- och axelledens stabilisatorer har en stor betydande roll för funktion och prestationsförmåga. Dessa två stabiliseringssystem förbinder bålen med extremiteterna (armar och ben). Själva bryggan mellan armar och ben är bålen. Därför gäller det att ha en bra bålstabilitet. När man bygger något så bygger man alltid från grunden för att det ska bli stabilt och hålla för alla påfrestningar. Detsamma gäller vår egen kropp. Stärk coremuskulaturen och bygg upp din kropp inifrån och ut så kommer du få ut mer kraft i allt du gör och risken att drabbas av skador minskar.

bottom of page