top of page

Yoga/dynamisk rörlighet

Yoga

 

Det finns en uppsjö av olika yogaformer alltifrån medicinsk yoga till Ashtanga yoga. 

Jag har min grund i Viryayogan som är framtagen av Josephine Selander  och Malin Flinck. Viryayoga är en dynamisk hathayoga med inriktning på biomekanik och orientering mot att inlemma yogans filosofi i dagens tillvaro. 

Viryayoga förenar det bästa från två världar. De kunskapsbaserade, systematiska västerländska perspektiven samsas med det holistiska och andliga österländska. Inom Viryayoga är vi intresserade av hur kroppen fungerar, hur leder och muskler böjs, sträcks och ansträngs. Men vi är också övertygade om att det inre är minst lika viktigt och hur yogans urgamla läror kan göra oss nutida människor gladare, lugnare och mer harmoniska. Vi bryr oss både om ligament och de stora livsfrågorna. Ordet virya betyder kraft, energi och entusiasm på sanskrit. Viryayoga både ger och är exakt det.

Catrin yoga_edited.jpg
Förebygg skador och stelhet 

Stela muskler leder ofta till att kroppen inte klarar av att utföra vissa rörelser optimalt. Kroppen börjar då att kompensera, vilket gör att andra muskler får arbeta och lederna kommer påfrestas negativt. Med en fullgod rörlighet kommer muskulaturen belastas i dess fulla längd. Detta leder till att muskulaturen tränas optimalt, likaså kommer skaderisken att minimeras eftersom rörelsen kan utföras korrekt. Därmed kan du också få ett bättre resultat av din träning.

 

Dynamisk rörlighet/stretching borde genomföras dagligen för att behålla rörligheten. Särskilt för de som har ett stillasittande jobb, plågas av molande muskelvärk eller slarvar med stretching efter träningen.

 

Det finns många fördelar med dynamisk rörlighet/stretching:

 

  • Det leder till mjukare och mer elastiska muskler vilket förebygger skador

  • Du undviker spänningar i framför allt nacke, rygg och höfter

  • Du får en bättre kroppshållning

  • Du får bättre balans mellan musklerna i kroppen

  • Blodcirkulationen ökar

bottom of page